nl
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Erythritol

ERYTHRITOL ZOETSTOF

Erythritol is een natuurlijk zoetstof.  De naam Erythritol kom je vaak tegen op de webshop van Steviala. Deze 100% natuurlijke suikervervanger begint nu pas zo’n beetje meer populariteit te verkrijgen. In tal van stevia producten wordt erythritol vaak als draagmiddel gebruikt. Dit houdt in dat de zoetkracht en de bittere nasmaak van pure zuivere stevia verminderd.  Zo wordt de smaak zoeter en niet bitter ervaren.  Er komen steeds meer en meer nieuwe producten op de markt die bestaan uit 100% erythritol en worden gebruikt ter vervanging van suiker. Wat is erythritol nu precies?


ERYTHRITOL KOPEN

Erythritol is een suikeralcohol of polyol en komt van nature voor in vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen en bijna zo zoet als gewone suiker. Anders dan de intensieve zoetstoffen hebben niet-intensieve zoetstoffen geen nasmaak en is de smaak bijna te vergelijken met kristal suiker.  Andere polyolen zijn xylitol, maltitol, isomalt en lactitol.  

Niet alle polyolen zijn natuuridentieke stoffen. Zo komt het polyol lactitol niet in de natuur voor. Daar erythritol via natuurlijke fermentatie wordt gewonnen maakt dit erythritol wel tot een natuurlijk polyol.

Erythritol heeft geen enkel effect op de bloedsuikerspiegel. Het bevat ook vrijwel geen energie. Dit komt omdat het niet zoals alle andere polyolen, deels wordt opgenomen in de dunne darm en grotendeels in de dikke darm, maar voor 70 à 90% wordt opgenomen in het bloed en wordt uitgescheiden via de urine. Dit verklaart ook waarom erythritol niet zo snel winderigheid, een opgeblazen gevoel of diarree veroorzaakt zoals bij andere polyolen soms wel vrij snel het geval kan zijn als men teveel consumeert. Gebruik je meer dan 0,65 gram erythritol per kilo lichaamsgewicht per dag, dan kunnen er wel darmklachten onstaan.

Zoals eerder geschreven komt erythritol van nature voor in tal van vruchten, zoals meloenen en peren, maar het komt ook voor in bijvoorbeeld champignons. Na de fermentatie uit glucose wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd.  Een witte kristalkorrel is het eindproduct.

Fermentatie is een veel voorkomend natuurlijk gistingsproces. Het wordt onder andere toegepast bij het maken van yoghurt, wijn of kaas. 
 

FEITJES OVER ERYTHRITOL

Erythritol wordt sinds 1990 al in Japan in levensmiddelen gebruikt of gewoon als zoetstof.  In 1997 nam ook Amerika erythritol zoetstof in gebruik. Vervolgens werd het in 2006 ook officieel in Europa toegelaten. Velen verwarren erythritol met kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam.  Erythritol is door het merk Steviala op de Nederlandse en Belgische markt onder de naam Ery-Pure uitgebracht.

Erythritol wordt van origine wel gezien als een koolhydraat (polyool) vanwege de basis van oorsprong, maar het gedraagt zich totaal niet als een zetmeel of suiker. Erythritol wordt in het lichaam niet omgezet in energie, maar ongebruikt uitgescheiden via de urine.  De netto koolhydraten van Erythritol zijn dus bijna nihil.

Erythritol is geschikt als zoetstof ter vervanging van suiker voor mensen met diabetes. Ook als je een fructose intolerantie hebt, kan je erytritol gebruiken. Erythritol bevat namelijk geen fructose.

Erytritol bevat geen gluten en is ook halal en koosjer.

Erythritol veroorzaakt geen tandbederf zoals bij suiker wel het geval is. Erythritol bevat ook bijna geen calorieën. Een goede zaak voor het groter wordende probleem van overgewicht.

 

ERY-PURE

Stevia Products lanceerde onlangs een nieuwe erythritol suiker: ERY-PURE. Deze variant bestaat uit 100% erythritol, afkomstig uit Europa. Vaak bieden leveranciers erythritol aan die ze in China inkopen.  Ery-Pure kun je gebruiken ter vervanging van gewone suiker. Het bezit 70% van de zoetkracht ten opzichte van gewone kristalsuiker.

 

STEVIALA FROST

Ook een nieuwe suikervervanger is de suikervrije poedersuiker STEVIALA FROST.  Deze suikervervanger bestaat uit steviolglycosiden en erythritol.

Steviala Frost poedersuiker heeft een zeer fijne poedervorm verkregen door Steviala Kristal Sweet fijn te malen tot een heel fijn poeder.  Hierdoor ontstaat een geheel meukvrije poedersuiker die te gebruiken is in tal van baksels en ter garnering op gerechten. Het is ook lekker handig in gebruik daar het net zo zoet is als gewone poedersuiker. Steviala Frost is de eerste echte poedersuiker op basis van steviolglycosiden en erythritol die verschijnt op de Europese markt! 

 

NOG EVEN DIT:

Gebruik zoetstoffen in normale, aangegeven doseringen. Voor steviolglycosiden is een ADH vastgesteld van 4 mg per dag per kilo lichaamsgewicht. Voor erythritol staat een ADH van 0,65 gram per kilo lichaamsgewicht.

Ook kunnen mensen overgevoelig reageren op bepaalde levensmiddelen. Dit is ook het geval met de zoetstoffen stevia en erythritol. Mensen kunnen diverse klachten ervaren. Er zijn tot nu toe geen vastgestelde bijwerkingen bekend van zowel stevia als erythritol. 

  Stevia Products     29-08-2014 22:13     Reacties ( 7 )
Reacties (7)
 Melissa (STEVIALA) -  26-04-2020

Georges, dat kan op deze website bij Erythritol of https://www.steviaproducts.be/Erythritol.

 Georges -  26-04-2020

Waar kan ik dit poeder kopen in Belgiƫ?

 Melissa -  30-09-2019

Hilde, dat kan op https://www.steviaproducts.be/Erythritol.

 Hilde -  30-09-2019

Ik ben trouwens diabeet, mag dus geen effect hebben op de bloedsuiker

 Hilde -  30-09-2019

Waar kan ik Erythritol organic in Belgiƫ aankopen?

 Melissa -  24-02-2016

Hoi Cynthia, dat kan op volgende link: http://www.steviaproducts.be/Erythritol-Ery-Pure Warme groet, Melissa

 Cynthia -  18-01-2016

Hi wat kan ik dan het beste kopen,en waar vind ik de erythritol? Ik maak namelijk taarten als hobby en dit lijkt mij een goede vervanger.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.