nl
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

STEVIA GESCHIEDENIS


Stevia, een Zuid-Amerikaanse plant genaamd Stevia rebaudania Bertoni, is een plantensoort afkomstig van Paraguay en ook wel bekend als sweetleaf en sugarleaf. De Guaraní indianen uit Paraguay en Brazilië gebruiken dit al honderden jaren als een zoetstof en een geneeskrachtig kruid.

Zij leerden al over het bestaan van de plant in de 16e eeuw, maar het duurde meer dan driehonderd jaar tot een botanicus uit Zwitserland, die emigreerde naar Paraguay, deze plant probeerde te analyseren met wetenschappelijke methoden.

De zoete componenten van de stevia plant bevinden zich in de bladeren. De belangrijkste componenten zijn "stevioside" (tot 18 procent van de bladeren) en "Rebaudioside A" (tot 4 procent). Nadat ze worden geëxtraheerd en gezuiverd, kunnen ze een zoetheid bereiken die maar liefst 400 keer hoger is dan die van suiker.

Nadat was ontdekt dat stevia niet enkel heel zoet is, maar ook vrij van calorieën, nam de consumptie van de plant en de plantenextracten wereldwijd enorm toe. Dit proces vond plaats in het laatste deel van de 20e eeuw.

Japan was het beginnende land in het internationale gebruik van stevia. Daar is de plant ongeveer 4 decennia reeds in gebruik. De Japanners gebruiken stevia als een onderdeel van vele cosmetische producten en het is ook te vinden als ingrediënt in tal van producten.

Stevia moest een moeilijke weg afleggen naar succes in de Verenigde Staten van Amerika en in de Europese Unie. Hoewel er geen wetenschappelijk onderzoek kon aantonen dat er geen schadelijke effecten voor de gezondheid van de mens zijn, werd de invoer lang tegengehouden.
De reden hiervoor was een studie die werd gepubliceerd door de producent van een kunstmatige zoetstof. Nadien is deze studie weerlegd.

Toen de Verenigde Staten van Amerika de invoer niet meer tegenhielden, was het nog steeds niet toegestaan om stevia te verkopen als voedsel in de Europese Unie. Het was alleen beschikbaar als grondstof of als ingrediënt van cosmetische producten.

Na een onderzoek dat werd uitgevoerd door een samenwerking van de World Health Organization (WHO) en de Voedsel-en Landbouworganisatie (FAO) mbt de onschadelijkheid van stevia, werd verwacht dat de Europese Unie de verkoop van stevia spoedig zou toelaten als voedingsmiddel.

In april 2010 heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid besloten dat het gebruik van steviolglycosiden met een aanvaardbare dagelijkse inname geen bedreiging vormt voor de gezondheid. In juli 2011, besliste het Permanent Comité voor de voedselketen hetzelfde. Bijgevolg besliste de Europese Commissie in november 2011 om het gebruik van steviolglycosiden in de food-sector vanaf 2 december 2011 toe te laten.

 


 

 

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.